Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 10, 2014

În anul 2004, sub păstorirea preotului paroh Scutaru Vasile, s-a început construirea unui paraclis, construcție ce s-a finalizat în anul 2006 sub păstorirea preotului paroh Damian Constantin. Paraclisul are o lungime de 20 metri și o lățime de 7 metri, altarul fiind despărțit de naos de o catapeteasmă sculptată.

Satul Ruseni este asezat in jumatatea sudica a judetului Neamt, invecinandu-se, la nord, cu orasul Roznov, la sud, cu comuna Rediu, la est, cu lunca Bistritei, iar la vest, cu satul Borlesti. Populatia satului Ruseni este impartita in trei parohii: Sovoaia, Ruseni I si Ruseni II. Parohia Ruseni II a fost infiintata in anul 2005 prin impartirea parohiei Ruseni I si are circa 360 de familii, fiind despartita de celelalte doua parohii de doua granite naturale, paraul Mastacanoasa si paraul Nechit.

In anul 2004, sub pastorirea preotului paroh Scutaru Vasile, s-a inceput construirea unui paraclis, constructie ce s-a finalizat in anul 2006 sub pastorirea preotului paroh Damian Constantin. Paraclisul are o lungime de 20 metri si o latime de 7 metri, altarul fiind despartit de naos de o catapeteasma sculptata.

In luna martie a anului urmator, s-au inceput lucrarile pentru construirea unei biserici avand lungimea de 28 metri, latimea de 17m la abside, si o inaltime de 28 metri. Biserica, in stil stefanian, este zidita din caramida pe un soclu din beton armat, iar acoperisul este din tabla de inox.

In anul 2013, s-au realizat geamurile, mare parte din ele fiind deja montate, urmand ca restul sa fie montate in cursul acetui an. Tot in anul 2013, s-a dat in lucru o frumoasa catapeteasma din lemn de tei. In 2014, s-a inceput tencuirea bisericii in fresca neagra.

Constructia bisericii cu hramul ‘’Sfiintii Imparati Constantin si Elena’’, s-a realizat exclusiv din contributia enoriasilor.